MIETTEITÄ

#6 HALUATKO OLLA VAPAAMPI?

Vauraus ja vapaus. Hyvinvointi ja ammattilaisuus. Nopeasti. Heti. Nyt! ovat niitä termejä, lupauksia ja unelmia, mitä sosiaalisen median kyltymättömästi ja aina valmiudessa oleva unelmatehdas tarjoaa meille päivittäin. Erilaisia elämää ja tuloja parantavia viestejä tulvii algorytmien avittamina eri kanavista solkenaan. Erilaisia palveluita, koulutuksia tai uusia applikaatioita tarjoillaan helpottamaan elämäämme. Onko tämä tuttua huttua? 

Elämme ajassa, jossa periaatteessa jaetaan hyvää ja tarkoitusperä sitä kautta pohdittuna on hieno asia. Joskin näitä palveluiden tarjoajia on todella paljon ja jos käyt koukkuun niin viestien tulva on uuvuttava. Digitaalisten jakelu alustojen väsymätön automaatio jaksaa tyrkätä “personoitua tietoa” päivittäin, tunnista toiseen ja minuutista minuuttiin. Eikä siinä mitään, paitsi siihen väsyy.

Työelämässä vaatimukset kasvavat ja on sitäkin kautta luonnollista, että puolestasi on jo mietitty asioita. Se on sitten eri asia kuinka syvällisesti ja pitkälle. Me ihmiset ollaan sen verran laiskoja, että “valmiiksi mietittyyn” on helppo hypätä mukaan. Niin olen minäkin – laiska ja hypännyt.

Kun ihminen on vaikkapa elämän muutostilassa, niin silloin on luonnollisesti kiinnostunut kuulemaan monenlaisia – tai lähes kaikkia näkemyksiä asioista jotka itseä kiinnostavat ja koskettavat. Mutta tuntuuko tavat miten asioita meille kaupataan uuvuttavilta? No ainakin itsessäni – kyllä. Niin, no itsehän olen itseni tällaiseen asettanut sekä “tiedottamisen” sallinut. Miksi?

Tiedon määrä on valtava ja ajassa jossa asiantuntijatyö lisääntyy, me olemme tiedolle alttiita ja “valmiita” vastaanottamaan monella tapaa. Asiantuntijuuden vahvistaminen on tärkeää ja myös olennaista jotta kehittyy. Tällöin matkaan hyppää herkästi ihmisen yksi perusominaisuus – laiskuus – tuo meille mitä inhimillisin piirre. 

Laiskuus syöttää meille “kiekkoa lapaan” hyvin suvereenisti. “Tartu tähän kiinni nyt ja elämäsi paranee”, joka on houkutteleva ajatus ja sitä on hyödynnetty varmaan kaikessa mahdollisessa, niin hyvässä kuin pahassa. Laiskuutta voi olla ajatus siitä, että ostamalla vaikka jonkun verkkokurssin, niin se helpottaa, nopeuttaa ja jopa tehostaa elämänmuutoksessa. Hyvin perinpohjaisen inhimillistä.

Laadukkaan tiedon, kokemusten ja osaamisen jakaminen on tärkeää ja hyvä asia, mutta sen kääntöpuoli on “laaduton tieto”, mutu-tuntuma, mainonta, “pikakaista onneen” jne. Tämän “tiedon” määrä on valtava ja olemme keskellä uuvuttavaa informaation tulvaa. Kun laiskuus iskee ja ohjauspyörä suuntaa kohti ohituskaistaa, niin tuollaiseen on hyvin helppo tarttua. Niin ja sen vuoksi näitä “pikavoittoja” meille myöskin tarjoillaan.

Eikä siinä ole mitään pahaa. Rupesin vaan omalta osaltani pohtimaan asiaa sen takia, kun tämä uuvuttavuuteen asti jo jopa piinava “ratkaisuiden” määrä pursuaa päivittäin omissa sosiaalisen median kanavissa. Jos on sattunut jotain vilkaisemaan tai jopa mennyt joskus mielenkiinnosta “tilaamaan”, niin sitten jo sähköpostit pursuaa samaa asiaa. No se ei ole hullu joka pyytää. Mutta tämä on uuvuttavaa.

Tiedon määrän lisääntyessä. Erilaisten sovellusten ristitulessa. Työhömme ja omaan elämäämme asettamiemme toiveiden sekä vaatimusten myötä nousee esille erilaisia kysymyksiä. Pohdintaa mihin pystyn itse vaikuttamaan ja mitä kykenen hallitsemaan? 

Tällöin on hyvä pysähtyä tarkastelemaan oman itsen johtajuutta. Sitä voi tutkailla vaikka seuraavien kysymysten kautta,

  1. Mikä voimaannuttaa? Mitkä asiat ovat merkityksellisiä ja tuovat iloa.
  2. Mitkä asiat tukevat työtä, oppimista ja kehittymistä?
  3. Mitkä asiat kontrolloivat työtä, oppimista ja kehittymistä?
  4. Mitkä asiat alistavat? Mikä sitoo ja vie tilaa voimaannuttavasta tekemisestä?

Pysähtymällä pohtimaan edellä mainittuja on oivaltamiselle ja eteenpäin liikahtamiselle jonkinlaiset eväät – lähtökohdat. Kannattaa myös olla itselle armollinen ja hyväksyä se, että me kaikki ollaan inhimillisesti alttiita erilaisille houkutuksille ja laiskuudelle. Sen vastapainona on oppia sitkeyttä ja sinnikkyyttä – oppia olemaan kriittinen ja sanomaan ei – vahvistamaan minäpystyvyyttä. Uskoisin, että näillä eväillä olet myöskin vapaampi.

Niin ja itsemyötätunto ei ole laiskuutta. Eikä laiskuuden tarvitse olla riittämättömyyden tunnetta tai hallinnan puutetta. 

Voit myös kuunnella tekstin täällä.

 

Työelämän lempeä dominaattori

#15 TYÖELÄMÄN DOMINAATTORI

Tuli mieleen kenties ja varmaankin aivan älytön ajatus, että voiko työelämää tarkastella dominan (luit aivan oikein – juuri sellaisen dominan) näkökulmasta? Löytyisikö ajatuksesta jotain järkevää ja oikeasti käytäntöön vietävää, jolla voisi kehittää johtamistaitoja työelämässä?

Alkuun lie syytä pohtia muutamia näkökulmia, jotka liittyvät tässä asemassa olevaan rooliin, vaikka ajatus älytön onkin. Vai onko sittenkään?

Moniajoa, vai ohiajoa?

#14 MONIAJOA, VAI OHIAJOA?

Jos erilaisten päällekkäisten töiden ja tehtävien määrä sekä kerroksellisuus olisi tehon määrite, niin aika moni meistä niillä mittareilla on todella tehokas. Kolahtaako omalle kohdalle? Mikäli kohtuuton työmäärä ja työn käsikynkässä kulkeva aikapaine taas olisi ilmaistava jollakin sanalla, niin se olisi varmaan stressi.

Työperäiset psykososiaaliset riskit, joihin stressikin kuuluu, vaikuttavat merkittävästi organisaatioiden tuloksellisuuteen.

Sosiaalinen tärkeysjärjestys?

#13 SOSIAALINEN TÄRKEYSJÄRJESTYS?

Jokaisen tulisi tehdä jotain itselle tärkeää joka päivä. Tai pikemmin – tulee tehdä tärkeitä asioita itselle merkittävien ihmisten kanssa joka päivä. Mikä muu on merkittävää?

Mä en ole life-coach tai mindfullness valmentaja, mutta olen iän myötä oppinut nauttimaan yhä enemmän asioista joilla on itselleni merkitystä ja jotka tuottavat iloa. On toiminta sitten itsekseen touhuamista tai yhdessä tekemistä.

Voisimmeko tulla puolitiehen?

#12 VOIMMEKO TULLA PUOLITIEHEN?

Sivistyneessä yhteiskunnassa turvallisuus ja huolenpito kuuluu kaikkien oikeuksiin. Tämä koskee, niin henkistä, kuin fyysistä turvallisuutta. Mikäli joku ihminen on “heikommassa” asemassa, niin huolenpito on niiden vastuulla jotka ovat “paremmassa” asemassa. Onko siis joku arvokkaampi kuin toinen?

Tämä on vaivannut minua jo tovin ja koska kyseessä on ihmisten väliset suhteet, asenteet ja arvot, niin tämä on mielenkiintoinen asia.

Cliff Burtonin trumpettifarkut

#11 CLIFF BURTONIN TRUMPETTIFARKUT

Mitä helvettiä? Mitä tämä nyt tarkoittaa ja miten jonkun hevibasistin rötväleen farkut tähän liittyy? No, ajatushan lähti siitä, kun rupesin miettimään individualismia ja käsitettä influencer. Ensisijaisesti pohdinta heiluu tuon individualismin kentällä, mutta ehkä esimerkin kautta tuo vaikuttaja näkökulma raottuu myös. Ja miten individualismi liittyy mitenkään työnohjaukseen tai valmentamiseen?
No lähdetään nyt alkuun siitä, että kuka kumma on Cliff Burton?

Innostumisen pitovoima

#10 INNOSTUMISEN PITOVOIMA

Me ollaan varsin usein ystäväni ja kollegani Karin kanssa keskustellessa puhuttu siitä, että kun tehdään jotain asiakkaan rahoilla, niin sillä tulisi olla jonkinlainen pysyvä vaikutus ja mieluiten positiivinen sellainen. No niin varmaan kaikki näin ajattelevat – toivottavasti. Nyt viittaan erityisesti niihin tilanteisiin kun joukolla innostutaan ja saadaan ideoita. Kuitenkin arjen koittaessa nuo asiat, joista työpajassa tai retriitissä innostuttiin, valitettavan usein ja  nopeasti vaipuvat unholaan…

Tunteiden valta

#9 TUNTEIDEN VALTA(AKO)?

Juttelin yksitoista vuotiaan tyttäreni kanssa tunteista ja siitä miten oikeutettuja ne meille ovat. Keskusteltiin siitä miten omat tunteet ovat kritiikin yläpuolella, koska se mitä tunnet, sitä ei voi kukaan arvostella. Samaa asiaa pohdittiin työnohjaus asiakkaan kanssa, tai oikeastaan sitä miten tunteet vaikuttavat meihin ja meidän käyttäytymiseemme.
Oma kesä on mennyt hieman ristiriitaisissa merkeissä tunteiden ja tuntemisen osalta. Oli monenlaisia toiveita ja odotuksia, jotka joutuivat koetukselle.

Ihminen on laiska

#8 IHMINEN ON LAISKA…!?

Kova on otsikko ja aika tiukka väittämä. Mikä on laiskuutta? Voiko “laiskuus” olla itsestään ja ympäristöstään välittämistä? Milloin on hyvä olla laiska ja milloin ei? Tarkoittaako laiskuus totaalista pysähtymistä ja tekemättömyyttä? Vai onko se tila joka antaa mahdollisuuden jonkin asian suuremmoiselle oivaltamiselle? Nämä ovat kysymyksiä, joihin ei ole (ainakaan) oikeita tai vääriä vastauksia. Vastauksia ja näkökantoja varmaan kuinka paljon, joissa sopivuuden määrittänee tilanne.

Kunnioittaen toisiamme

#7 KUNNIOITTAEN TOISIAMME

Viime aikoina on tullut pohdittua, monestakin syystä, ihmisten kykyä huomioida toisia ihmisiä. Palaverit ovat kommunikaatiota, jossa lähtökohtana lie se, että huomioidaan kaikki läsnäolijat.
Eikö tämä koske yhtälailla erilaisia yhteydenpitovälineitä sähköpostista WhatsAppiin tai sosiaalisen median kanaviin? Kiireestä, ajanpuutteesta, näkemyseroista tai erimielisyyksistä huolimatta tulisi osata käyttäytyä, sekä huomioida muutkin kuin vain itsensä.

Haluatko olla vapaampi?

#6 HALUATKO OLLA VAPAAMPI?

Vauraus ja vapaus. Hyvinvointi ja ammattilaisuus. Nopeasti. Heti. Nyt! ovat niitä termejä, lupauksia ja unelmia, mitä sosiaalisen median kyltymättömästi ja aina valmiudessa oleva unelmatehdas tarjoaa meille päivittäin.

Erilaisia elämää ja tuloja parantavia viestejä tulvii algorytmien avittamina eri kanavista solkenaan. Erilaisia palveluita, koulutuksia tai uusia applikaatioita tarjoillaan helpottamaan elämäämme.

Pirullisia ongelmia.

#5 PIRULLISIA ONGELMIA

Oon jo tovin tässä pohtinut erilaisia ongelmallisia tilanteita ja jos ihan älyttömän karkeita ollaan niin niitä on kolmenlaisia: kesyjä, sotkusia ja pirullisia. Tiedän, että tämä on kammottava ja todella yksinkertaistava yleistys, mutta lopulta me ihmiset ymmärretään helpommin asioita jotka ovat yksinkertaisia.

Kuitenkaan pirullisten ongelmien ratkaiseminen ei ole yksinkertaista, mutta ratkaisujen taustalla on kuitenkin hienot seikat,

Kuunteleminen ja läsnäolo.

#4 KUUNTELEMINEN JA LÄSNÄOLO

Kuunteleminen on periaatteessa helppoa. Sen kun vaan on ja kuuntelee. Sitten vastaa jos kysytään tai kommentoi jos on jotain sanottavaa. Periaatteessa just noin, mutta tosi paljon muuta.

Kuuntelemalla voit reagoida asioihin eri tavoin – kokea ne samanlaisina kuin henkilö joka asian sinulle kertoo. Tai voit tuoda esille oman näkökulmasi, joka voi olla uusi ja yllättävä, joka oletettavasti tuo mukanaan erilaisia reaktioita vastaanottajassa.

Elämää ei voi elää muista varten.

#3 ELÄMÄÄ EI VOI ELÄÄ MUITA VARTEN.

Saattaa kuulostaa karulta, karkealta ja ehkä myös itsekkäältä, mutta on silti ihan ja hyvin oikeutettu ajatus.

Dokkodo on Miyamoto Musashin vuonna 1645 kirjoittama, lähimmälle oppilalleen antama ”ohjeistus”, joka on äärimmäinen kuvaus oman elämän – tai pikemminkin tien kulkemisesta. Se sisältää 21 ohjetta, joista osa on edelleen sovitettavissa oman elämän polulla matkaamiseen.

Heikkouden rohkeus.

#2 HEIKKOUDEN ROHKEUS.

Maailmassa jossa elämme menestyminen on asia jota palvotaan! Menestymistä on kyky toteuttaa ja tehdä mahdollisimman nopeasti sekä tehokkaasti asioita! “Näkemyksellisyys” ja “taito” tuoda asioita julki on eräs menestymisen tukipilareista! Arvosi määrittyy siis mahdollisesti siis sillä miten kykenevä ja tehokas olet suorittamaan asioita!

Hmmm….? Raakaa yleistystä, vaiko edes hivenen totuutta?

Haluan auttaa Sinua.

#1 HALUAN AUTTAA SINUA.

En tiedä onko tämä mikään Sinua kovasti eteenpäin puskeva kirjoitus – no ehkä kertoo enemmän minusta ja taustoista sekä syistä miksi ollaan tässä. Kai siinä jotain annettavaa on?

Erilaiset roolit työelämässä kohta neljänkymmenen vuoden ajalta, lehdenjakajasta tuottajaksi – työntekijästä yrittäjäksi, ovat antaneet mielestäni riittävästi perspektiiviä ja puhtia tarttua uusiin haasteisiin – ihan konkreettisesti.

arvot

KUUNTELEMINEN.
LÄSNÄOLO.
AUTTAMINEN.

Copyright Old Soul / Teppo Haapasalo 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Verkkosivujen ulkoasu Teppo Haapasalo / Oldsoul ja tekninen toteutus Digitoimisto Preoni Oy. Valokuvat GRADIA valokuvauksen oppilaat 2022.