MIETTEITÄ

#9 TUNTEIDEN VALTA(AKO)?

Juttelin yksitoista vuotiaan tyttäreni kanssa tunteista ja siitä miten oikeutettuja ne meille ovat. Keskusteltiin siitä miten omat tunteet ovat kritiikin yläpuolella, koska se mitä tunnet, sitä ei voi kukaan arvostella. Samaa asiaa pohdittiin työnohjaus asiakkaan kanssa, tai oikeastaan sitä miten tunteet vaikuttavat meihin ja meidän käyttäytymiseemme.

Oma kesä on mennyt hieman ristiriitaisissa merkeissä tunteiden ja tuntemisen osalta. Oli monenlaisia toiveita ja odotuksia, jotka joutuivat koetukselle. Suunnitelmat lasten kanssa reissaamisesta kaatuivat, kun puolet porukasta sairastui vatsatautiin juuri ennen kovasti odotettua yhteistä ulkomaanmatkaa. Sitten kaupan päälle keittiön viemärin vuoto paketoi koko loppukesän suunnitelmat plus olemisen ja elämisen täysin uusiksi. No onneksi tässä on vuosien varrella oppinut sen, että tällaisiin hommiin ei pysty vaikuttamaan mitenkään. Siksi niiden kanssa ei kannata myöskään ruveta stressaamaan – ainakaan älyttömästi. On vain hyväksyttävä tilanne ja sopeuduttava.

Vaikka varsin hyvin olen pystynyt asioihin suhtautumaan ja edellä mainittujen ajatusten mukaan elämään, niin on myös reilusti sanottava, että kun puolentoista kuukauden ajan on mukautunut olemassa olevaan tilanteeseen (ei keittiötä ja viikko ilman vessaa), niin hiukan meinasi ruveta tunteet lämpenemään. Rutiinit ja tuttu ympäristö tuovat kuitenkin meille ihmisille turvaa sekä tasapainoa. Siksi tämmöiset varsin isot muutokset aiheuttavat meissä erilaisia tunteita ja ne voivat hyvinkin olla negatiivisia. Monesti negatiivisessa mielentilassa alamme löytämään syitä ympäristöstä, tilanteista tai muista ihmisistä.

Shirzad Chamine pohtii kirjassaan Positive Intelligence asiaa termein “Me, others and circumstances” ja näkee toimintamme perustuvan “sabotööreihin” jotka aktivoituvat erilaisissa tilanteissa. Näiden “tuomitsijoiden” taustalla on usein syyt jotka juontavat pitkälle omaan taustaamme: kasvatus, ympäristö jne. Taustojemme kautta rakentuu tapamme reagoida asioihin sekä tilanteisiin. Mukana kulkee siis vahvasti tunne.

Etenkin hankalissa tilanteissa me löydämme usein syyt muista kuin itsestämme. Tällöin olisi hyvä ensin tutkailla itseään ja sitä miten itse reagoi asioihin. Onko tilanne minusta johtuvaa? Mikä luo tietynlaisen tunteen tai reaktion? Mikä tunteen aiheuttaa? Tällöin voisi olla hyvä tarkastella syitä mistä tämä johtuu? Mistä syystä “sabotöörini” aktivoituvat?

Positive Intelligence metodin mukaan vastalääke sabotöörien aikaansaamille reaktioille on viisi meiltä kaikilta löytyvää voimavaraa,

  1. Empatia (empathy), joka toimii niin itsellesi kuin suhteessa muihin. Empatia itseä kohtaan lisää kykyä mukautua muiden tunteisiin ja ajatuksiin. Se on myös usein vaikeaa, mutta sen kehittäminen on hyvä ja tärkeä asia – vähintään itsesi kannalta.
  2. Tutki (explore) asioita sekä mahdollisuuksia. Uteliaisuus, avoimuus, ihmettely ja lumoutuminen ovat keinoja ymmärtää ongelmaa tai tilannetta paremmin. Mikäli pysähdyt ihmettelemään ennen kuin teet johtopäätöksiä, se voi johtaa varsin toisenlaiseen lopputulokseen – monesti positiiviseen. Sanonta “nukutaan yön yli” ei ole turhake.
  3. Ideointi (innovate) auttaa hyppäämään ulos laatikosta, jos niin haluat. Tämä vaatii myös avoimuutta niin omassa ajattelussa, kuin muiden kanssa toimiessa. Koska ihminen on taipuvainen pysyttelemään tietyissä toimintamalleissa (turvallisuus), niin itsensä repäiseminen katsomaan asioita uudesta vinkkelistä on joskus vaikeaa. Mutta kun siihen löytyy “rohkeus” niin se on varsin usein palkitsevaa – ajatella asioita “kyllä ja…” -asenteella, “ei, mutta…” sijaan.
  4. Navigointi (navigate) auttaa Sinua valitsemaan ja pohtimaan paremmin erilaisia vaihtoehtoja sekä mahdollisuuksia. Syvemmin tarkastelemalla navigointi auttaa Sinua hahmottamaan merkitykselliset asiat vähemmän tärkeistä – niistä jotka herättävät tunteita ja inspiroivat.
  5. Aktivoituminen (activate) tarkoittaa kykyä keskittyä merkittäviin seikkoihin ohittamalla sabotööriemme aikaansaamat häiriötekijät. Jos jumitut sabotöörien tarjoamiin tunteisiin kuten: pelko, stressi, viha, pettymys, syyllisyys tai häpeä, niin aiemmin mainituista “syistä” ainakin syyttely muita ihmisiä ja tilanteita kohtaan (others and circumstances) saa herkästi vettä myllyynsä. Jos taas hyödynnät tässä edellä mainittuja muita voimavaroja yhdistäen ne aktivoimalla ja keskittymällä olennaiseen, niin on hyvin mahdollista oppia ja kehittyä omassa ajattelussa sekä asenteissa. 

Vaikka tunteet ovat henkilökohtaisia ja koskemattomia, niin niiden syitä, taustoja mistä ne kumpuavat ja vaikutuksia on hyvä tarkastella. Pysähtyminen muutenkin on tärkeää. Itse uupumuksen kokeneena ja sen takia pakosti pysähtymällä – suosittelen. Pysähtymällä voit tutkia tarkemmin itseäsi ja siten myös maailmaa.

Toivottavasti näistä ajatuksista on Sinulle hyötyä.

Mukavaa loppukesää kaikille!

Voit myös kuunnella tekstin täällä.


Työelämän lempeä dominaattori

#15 TYÖELÄMÄN DOMINAATTORI

Tuli mieleen kenties ja varmaankin aivan älytön ajatus, että voiko työelämää tarkastella dominan (luit aivan oikein – juuri sellaisen dominan) näkökulmasta? Löytyisikö ajatuksesta jotain järkevää ja oikeasti käytäntöön vietävää, jolla voisi kehittää johtamistaitoja työelämässä?

Alkuun lie syytä pohtia muutamia näkökulmia, jotka liittyvät tässä asemassa olevaan rooliin, vaikka ajatus älytön onkin. Vai onko sittenkään?

Moniajoa, vai ohiajoa?

#14 MONIAJOA, VAI OHIAJOA?

Jos erilaisten päällekkäisten töiden ja tehtävien määrä sekä kerroksellisuus olisi tehon määrite, niin aika moni meistä niillä mittareilla on todella tehokas. Kolahtaako omalle kohdalle? Mikäli kohtuuton työmäärä ja työn käsikynkässä kulkeva aikapaine taas olisi ilmaistava jollakin sanalla, niin se olisi varmaan stressi.

Työperäiset psykososiaaliset riskit, joihin stressikin kuuluu, vaikuttavat merkittävästi organisaatioiden tuloksellisuuteen.

Sosiaalinen tärkeysjärjestys?

#13 SOSIAALINEN TÄRKEYSJÄRJESTYS?

Jokaisen tulisi tehdä jotain itselle tärkeää joka päivä. Tai pikemmin – tulee tehdä tärkeitä asioita itselle merkittävien ihmisten kanssa joka päivä. Mikä muu on merkittävää?

Mä en ole life-coach tai mindfullness valmentaja, mutta olen iän myötä oppinut nauttimaan yhä enemmän asioista joilla on itselleni merkitystä ja jotka tuottavat iloa. On toiminta sitten itsekseen touhuamista tai yhdessä tekemistä.

Voisimmeko tulla puolitiehen?

#12 VOIMMEKO TULLA PUOLITIEHEN?

Sivistyneessä yhteiskunnassa turvallisuus ja huolenpito kuuluu kaikkien oikeuksiin. Tämä koskee, niin henkistä, kuin fyysistä turvallisuutta. Mikäli joku ihminen on “heikommassa” asemassa, niin huolenpito on niiden vastuulla jotka ovat “paremmassa” asemassa. Onko siis joku arvokkaampi kuin toinen?

Tämä on vaivannut minua jo tovin ja koska kyseessä on ihmisten väliset suhteet, asenteet ja arvot, niin tämä on mielenkiintoinen asia.

Cliff Burtonin trumpettifarkut

#11 CLIFF BURTONIN TRUMPETTIFARKUT

Mitä helvettiä? Mitä tämä nyt tarkoittaa ja miten jonkun hevibasistin rötväleen farkut tähän liittyy? No, ajatushan lähti siitä, kun rupesin miettimään individualismia ja käsitettä influencer. Ensisijaisesti pohdinta heiluu tuon individualismin kentällä, mutta ehkä esimerkin kautta tuo vaikuttaja näkökulma raottuu myös. Ja miten individualismi liittyy mitenkään työnohjaukseen tai valmentamiseen?
No lähdetään nyt alkuun siitä, että kuka kumma on Cliff Burton?

Innostumisen pitovoima

#10 INNOSTUMISEN PITOVOIMA

Me ollaan varsin usein ystäväni ja kollegani Karin kanssa keskustellessa puhuttu siitä, että kun tehdään jotain asiakkaan rahoilla, niin sillä tulisi olla jonkinlainen pysyvä vaikutus ja mieluiten positiivinen sellainen. No niin varmaan kaikki näin ajattelevat – toivottavasti. Nyt viittaan erityisesti niihin tilanteisiin kun joukolla innostutaan ja saadaan ideoita. Kuitenkin arjen koittaessa nuo asiat, joista työpajassa tai retriitissä innostuttiin, valitettavan usein ja  nopeasti vaipuvat unholaan…

Tunteiden valta

#9 TUNTEIDEN VALTA(AKO)?

Juttelin yksitoista vuotiaan tyttäreni kanssa tunteista ja siitä miten oikeutettuja ne meille ovat. Keskusteltiin siitä miten omat tunteet ovat kritiikin yläpuolella, koska se mitä tunnet, sitä ei voi kukaan arvostella. Samaa asiaa pohdittiin työnohjaus asiakkaan kanssa, tai oikeastaan sitä miten tunteet vaikuttavat meihin ja meidän käyttäytymiseemme.
Oma kesä on mennyt hieman ristiriitaisissa merkeissä tunteiden ja tuntemisen osalta. Oli monenlaisia toiveita ja odotuksia, jotka joutuivat koetukselle.

Ihminen on laiska

#8 IHMINEN ON LAISKA…!?

Kova on otsikko ja aika tiukka väittämä. Mikä on laiskuutta? Voiko “laiskuus” olla itsestään ja ympäristöstään välittämistä? Milloin on hyvä olla laiska ja milloin ei? Tarkoittaako laiskuus totaalista pysähtymistä ja tekemättömyyttä? Vai onko se tila joka antaa mahdollisuuden jonkin asian suuremmoiselle oivaltamiselle? Nämä ovat kysymyksiä, joihin ei ole (ainakaan) oikeita tai vääriä vastauksia. Vastauksia ja näkökantoja varmaan kuinka paljon, joissa sopivuuden määrittänee tilanne.

Kunnioittaen toisiamme

#7 KUNNIOITTAEN TOISIAMME

Viime aikoina on tullut pohdittua, monestakin syystä, ihmisten kykyä huomioida toisia ihmisiä. Palaverit ovat kommunikaatiota, jossa lähtökohtana lie se, että huomioidaan kaikki läsnäolijat.
Eikö tämä koske yhtälailla erilaisia yhteydenpitovälineitä sähköpostista WhatsAppiin tai sosiaalisen median kanaviin? Kiireestä, ajanpuutteesta, näkemyseroista tai erimielisyyksistä huolimatta tulisi osata käyttäytyä, sekä huomioida muutkin kuin vain itsensä.

Haluatko olla vapaampi?

#6 HALUATKO OLLA VAPAAMPI?

Vauraus ja vapaus. Hyvinvointi ja ammattilaisuus. Nopeasti. Heti. Nyt! ovat niitä termejä, lupauksia ja unelmia, mitä sosiaalisen median kyltymättömästi ja aina valmiudessa oleva unelmatehdas tarjoaa meille päivittäin.

Erilaisia elämää ja tuloja parantavia viestejä tulvii algorytmien avittamina eri kanavista solkenaan. Erilaisia palveluita, koulutuksia tai uusia applikaatioita tarjoillaan helpottamaan elämäämme.

Pirullisia ongelmia.

#5 PIRULLISIA ONGELMIA

Oon jo tovin tässä pohtinut erilaisia ongelmallisia tilanteita ja jos ihan älyttömän karkeita ollaan niin niitä on kolmenlaisia: kesyjä, sotkusia ja pirullisia. Tiedän, että tämä on kammottava ja todella yksinkertaistava yleistys, mutta lopulta me ihmiset ymmärretään helpommin asioita jotka ovat yksinkertaisia.

Kuitenkaan pirullisten ongelmien ratkaiseminen ei ole yksinkertaista, mutta ratkaisujen taustalla on kuitenkin hienot seikat,

Kuunteleminen ja läsnäolo.

#4 KUUNTELEMINEN JA LÄSNÄOLO

Kuunteleminen on periaatteessa helppoa. Sen kun vaan on ja kuuntelee. Sitten vastaa jos kysytään tai kommentoi jos on jotain sanottavaa. Periaatteessa just noin, mutta tosi paljon muuta.

Kuuntelemalla voit reagoida asioihin eri tavoin – kokea ne samanlaisina kuin henkilö joka asian sinulle kertoo. Tai voit tuoda esille oman näkökulmasi, joka voi olla uusi ja yllättävä, joka oletettavasti tuo mukanaan erilaisia reaktioita vastaanottajassa.

Elämää ei voi elää muista varten.

#3 ELÄMÄÄ EI VOI ELÄÄ MUITA VARTEN.

Saattaa kuulostaa karulta, karkealta ja ehkä myös itsekkäältä, mutta on silti ihan ja hyvin oikeutettu ajatus.

Dokkodo on Miyamoto Musashin vuonna 1645 kirjoittama, lähimmälle oppilalleen antama ”ohjeistus”, joka on äärimmäinen kuvaus oman elämän – tai pikemminkin tien kulkemisesta. Se sisältää 21 ohjetta, joista osa on edelleen sovitettavissa oman elämän polulla matkaamiseen.

Heikkouden rohkeus.

#2 HEIKKOUDEN ROHKEUS.

Maailmassa jossa elämme menestyminen on asia jota palvotaan! Menestymistä on kyky toteuttaa ja tehdä mahdollisimman nopeasti sekä tehokkaasti asioita! “Näkemyksellisyys” ja “taito” tuoda asioita julki on eräs menestymisen tukipilareista! Arvosi määrittyy siis mahdollisesti siis sillä miten kykenevä ja tehokas olet suorittamaan asioita!

Hmmm….? Raakaa yleistystä, vaiko edes hivenen totuutta?

Haluan auttaa Sinua.

#1 HALUAN AUTTAA SINUA.

En tiedä onko tämä mikään Sinua kovasti eteenpäin puskeva kirjoitus – no ehkä kertoo enemmän minusta ja taustoista sekä syistä miksi ollaan tässä. Kai siinä jotain annettavaa on?

Erilaiset roolit työelämässä kohta neljänkymmenen vuoden ajalta, lehdenjakajasta tuottajaksi – työntekijästä yrittäjäksi, ovat antaneet mielestäni riittävästi perspektiiviä ja puhtia tarttua uusiin haasteisiin – ihan konkreettisesti.

arvot

KUUNTELEMINEN.
LÄSNÄOLO.
AUTTAMINEN.

Copyright Old Soul / Teppo Haapasalo 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Verkkosivujen ulkoasu Teppo Haapasalo / Oldsoul ja tekninen toteutus Digitoimisto Preoni Oy. Valokuvat GRADIA valokuvauksen oppilaat 2022.